Tunceli Haber
HV
19 MART Salı 05:26

CENGİZ: EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ MERHAMETİMİZ

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-03-2023 18:07   Güncelleme : 28-03-2023 18:07
CENGİZ: EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ MERHAMETİMİZ

Şehir Ekranı TV’de Ramazan-ı Şerif boyunca ekranlara gelecek olan “İftarı Beklerken” programının konukları Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındık ve Deniz Feneri Derneği Başkanı Av. Mehmet Cengiz oldu. 2021 yılı Ezanı Güzel Okuma Yarışması Türkiye birincisi hafız Selman Kızmaz ise Kur’an-ı Kerim ziyafetiyle gönüllere dokundu. Programda Dr. İlhami Fındık, Kahmaramanmaraş merkezli 10 ili etkisine alan depremin insan üzerinde bıraktığı etkileri ele aldı. Av. Mehmet Cengiz de bölgede yaptıkları faaliyetleri dile getirdi.

Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındık, “Bu depremle birlikte zihinlerde ve ruhlarda da bir kırılma yaşandı. Yani yer altındaki kırılmalara benzer bir kırılma zihinlerimizdeki fay hatlarının da kırılmasına sebep oldu. İnsan hayatının normalini devam ettirmek ister. Dengede olmak ister. Her gün alıştıklarını görmek ve yapmak ister. Bunları değiştiren ve dönüştüren ve denetleyemediğimiz bir değişkene insan refleks gösteriyor. Önce geriliyor. Uyum problemi geçiriyor. Gelecek kaygısı yaşıyor. Tüm bunlar bir endişeye sebep oluyor. Pandemide de bunları gördük. Maddi kayıplar zaman içerisinde yerine gelir ancak mana anlamındaki kayıp, ruhlarımızın ezilmesi, sıkılması hemen kolay geçmiyor. Araştırmalar gösteriyor ki hepimiz ilk şoku yaşıyoruz. İster orada olalım, ister ekrandan izleyelim hepimiz şoku yaşıyoruz. Belirsizlikle başa çıkmada sorun insanın ruh sağlığında problemlere yol açar” diyerek şunları ekledi:

“Manevi değerlerdir insanı insan yapan. Kriz kelimesi Çin’de yeni fırsatlar olarak düşünülür. Bir yeniden doğuşa, ayağa kalkmaya, yeniden inşa olmaya da sebep olması lazımdır. Pandemi oldu, insanlar bununla baş etmeye çalıştı. Şimdi biz de böyle bir deprem yaşadık. Dünya üzerinde hiç görülmemiş dayanışmayı bu millet ortaya koydu.”

Deniz Feneri Derneği Başkanı Av. Mehmet Cengiz ise depremin olduğu günün hemen akşamında yola çıktıklarını kaydederek “İstanbul’dan Hatay’a kadar çok sis ve fırtına vardı. Araç konvoylarıyla gittik. Bu depremde 85 milyonun yüreği, vicdanı deprem bölgesinde attı. Bu dayanışma ruhunu başka toplumda bulmak gerçekten çok zor. 5 gün boyunca bütün deprem bölgelerini teker teker inceledik. Neler yapabiliriz diye planlarımızı yaptık. Personelimiz deprem bölgesinde hem lojistik ve insani yardım hem beslenme desteği veriyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye çok büyük bir afet yaşadı. Eğer bu müminlik sıfatı bu toplumda olmasaydı ne psikolojisini toplayabilirdi, ne de fiziki olarak toparlayabilirdi. Bu depremde dünyanın vicdanı da harekete geçti. Yürekler birleşti. Çok şükür bu kadar büyük bir afetin üstesinden geldiysek bundan sonra da sırtımız yere gelmez. Deprem bölgesinde taşkınlıklar, vurgunlar, isyanlar olmasını çok beklediler ama bunların hiçbirisi olmadı. Birkaç münferid olayın dışında Allah-u Teala bu halka sekinet verdi. Bu milletin en büyük zenginliği merhametidir.”

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR