Tunceli Haber
HV
29 MART Cuma 00:39

Aile hekimliği çalışanlarının göz ardı edilmesine tepki gösterdi

Birlik ve Dayanışma Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı kadro düzenlemesinde aile hekimliği çalışanlarının göz ardı edilmesine tepki gösterdi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 02-12-2022 16:20   Güncelleme : 02-12-2022 16:20
Aile hekimliği çalışanlarının göz ardı edilmesine tepki gösterdi

Bakanlığın kadro düzenlemesinde 12 yıldır kamu kurumunda çalıştıkları halde unvanlarının önünde kamu dışı ibaresi yazan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimleri, ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerine haksızlık yapıldığını söyleyen Birlik ve Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ebe Ayten Erdoğmuş, “ASM'lerde çalışan 5 bine yakın sağlık personelinin haklarının ihlal edildiğini söyledi.

Erdoğmuş, kamu dışı olarak değerlendirilen hekim ve çalışanların iş güvencesinin olmadığını belirterek, “Aile birliği mazereti, tayin, doğum sonrası ücretsiz izin, askerlik sonrası geri dönüş, kıdem ihbar ve iş sonu tazminat, hastalık izin, yer değişikliği hakkı gibi özlük hakları bulunmuyor” diyerek diğer kamu çalışanlarıyla aynı haklara kavuşturulmaları gerektiğini kaydetti.

“HALKIN SAĞLIĞINI KORUYANLARININ HAKLARI KORUNMALI”

Genel Sekreter Erdoğmuş, Türkiye'de hiçbir kamu çalışanının izne ayrılınca maaşı kesilememesini örnek göstererek; “Aile hekimliği hariç, Türkiye'de hiçbir kamu çalışanı asgari ücret altında maaş almaz. Türkiye'de hiçbir kamu çalışanı, çalıştığı bina için kira ödemez, binanın faturalarını ödemez. Liste uzar gider. Pandemi tedbirleri iş güvenliği, ceza puanları, tanımsız işler, denetimler, infaz komisyonları derken şimdi de listeye sözleşmeli çalışan kadrosu eklendi. Sağlık Bakanlığı, kamu dışı çalışanlara kadro vermek yerine Maliye Bakanlığı'ndan 3 bin yeni kadro talep edip kamu dışı çalışan sayısını artırmayı planlıyor.

Çünkü kamu dışı çalışana kıdem tazminatı vermiyor, kamu dışı çalışanı yıllarca en ağır şartlarda düşük maaşlarla çalıştırmayı kendine kar sayıyor. Kamu dışı çalışana emekli tazminatı vermiyor. Kamu dışı garabetine son vermek yerine baskı ve emek sömürüsü için yeni kamu dışı kadro dayatmasına gidiyor.

Birinci basamak baskı ve sömürü ile yönetilemez. Halkın sağlığını koruyan bizlerin haklarımızın korunması şarttır. Kimin ne amaçla bu kadro çalışmasını engellemeye çalıştığını biliyoruz. Buna izin vermeyeceğiz” eleştirisinde bulundu.

AdminAdmin

YORUMLAR